Minder vlees, meer vega

meervega_adaisyadayMinderen met vlees. Om mij heen zie ik steeds meer mensen die minder of geen vlees meer eten en ook ik wil meer vega gaan eten. Ik vind het met name ontzettend zielig voor de dieren. Bovendien is een stukje vlees natuurlijk wel lekker, maar je lichaam heeft dit niet iedere dag nodig. Note: Iedereen heeft natuurlijk de vrijheid om te doen en te eten waar hij/ zij zich prettig bij voelt, ik wil niemand veroordelen :). Afgelopen zondag keek ik het programma Zondag met Lubach waar het onder andere ging over de manier waarop dieren worden behandeld in de stallen. Wist je dat de waarde van een kip, varken of koe, gelijk staat aan dat van een wc-rol (no kidding). Bizar toch?! Ik was er best van onder de indruk en dat motiveerde mij des te meer om minder dierlijke producten te eten. In dit artikel vertel ik je er wat meer over. 

Ook minderen met vlees?

De afgelopen tijd zijn er steeds meer mensen in mijn omgeving die vegetariër of flexitarier zijn geworden. Dit zette mij aan het denken. Wil ik ook minderen? Ja, het leek me (en mijn vriend) goed om hun voorbeeld te volgen. Niet per se helemaal stoppen met vlees, maar minderen en het vlees dan bijvoorbeeld vervangen door vleesvervangers, vis of extra groenten. Het stond eigenlijk al wat langer op de planning dus. Maar ja, toen kwam de verhuizing en hadden we weinig tijd en inspiratie voor een lekker vega gerechtje, en vervielen we gauw in ons oude patroon (slechte excuses, I know..).

Schokkende beelden bij Zondag met Lubach

Het stond dus wel op ons to-do lijstje maar het was lastig. Afgelopen zondag was ik bij mijn ouders thuis en keken we het programma Zondag met Lubach. Ik vind die vent geniaal en moet altijd hard lachen om zijn programma en gevatte opmerkingen. Maar, er zit vaak ook een serieuze boodschap in het programma. Dit keer ging het over de stalbranden van afgelopen zomer en de enorme hoeveelheid dieren (225.000!!) die hierbij zijn omgekomen. Echt een bizar hoog aantal en ongelofelijk dat er zo weinig wordt gedaan om deze branden te voorkomen. Je moet er toch niet aan denken, een stal vol met dieren die levend verbranden?! Ik kreeg er de rillingen van. Ook werd er stilgestaan bij een boer die in varkens handelt en ook wel de varkensbaron wordt genoemd. Van deze man en de beelden die daar werden getoond, kreeg ik ook de rillingen. Hoe deze varkens werden behandeld en hoe ze waren toegetakeld. Verschrikkelijk.

Misschien denk je nu: joh, wist je dat nog niet? Maar op de een of andere manier was ik er vroeger gewoon minder mee bezig. Maar goed, dit programma heeft in ieder geval voor mij wel de ogen geopend.

Waarom niet helemaal vegetarisch?

Toch wil ik (nog) niet helemaal stoppen met vlees eten, omdat ik een goed stukje vlees op zijn tijd heel erg kan waarderen. Daarnaast houden mijn vriend en ik bij het koken al rekening met de nodige dingen, aangezien ik niet tegen gluten kan en mijn vriend lactose intolerant is. Een stukje vlees is dan soms (voor nu nog) nodig om het gerecht wat meer smaak te geven. Maar misschien als we meer skilled raken met vega koken dat dit punt wel verdwijnt! Er zijn tegenwoordig heel veel lekkere vleesvervangers te koop en ook het internet staat vol met lekkere recepten. Als laatste vind ik het ook lastig om anderen ermee op te zadelen. In de zin van, als ik ergens ga eten dat ik dan vraag of er vegetarisch kan worden gegeten. Herkent iemand anders dit ook?

Maar goed, als ik dan vlees eet, dan wil ik wel kiezen voor het Beter Leven keurmerk, omdat deze dieren dan toch een wat beter leven hebben gehad.

Misschien moeten bovenstaande punten ook gewoon even wennen hoor. We will see! Het is in ieder geval een begin en we hopen zo steeds bewuster te worden van wat we wel en niet willen eten. Misschien dat we op ten duur helemaal vegetarisch worden, ik weet het niet. ☺️

Het Slechter Leven keurmerk

Wat trouwens weer geniaal van Lubach is, is dat hij als tegenpool van Beter Leven keurmerk het Slechter Leven keurmerk in het leven heeft geroepen. Voor vlees dat géén keurmerk heeft en waarvan de dieren dus een slecht(er) leven hebben gehad. Je kunt deze stickers bestellen op slechterleven.nl en ik ben dus echt benieuwd of ik die de komende weken in de supermarkten ga tegenkomen.😉

Je kunt de aflevering hier terugvinden. Het is echt een aanrader, naast deze heftige reportage zijn er ook echt hilarische fragmenten. 😂

Nogmaals, ik wil hier vertellen over de keuze die ik heb gemaakt en hoe ik me daarbij voel, maar iedereen moet dit natuurlijk zelf weten. Ik ken genoeg mensen die iedere dag een stukje vlees bij hun avond eten eten, en ook dat is prima. Waar je je zelf prettig bij voelt.☺️

Om meer vega te koken ben ik dan ook op zoek naar leuke foodblogs en lekkere receptjes. Heb je zelf goeie vega recepten of ken je nog een blog die ik écht moet volgen? Let me know! Ik ben vrij nieuw in dit wereldje maar wil graag meer leren over gevarieerd vegetarisch koken. 🙂 

Liefs,

Daisy 🌼

Dit vind je misschien ook leuk

7 comments on “Minder vlees, meer vega

 1. Wat leuk om te lezen dat de aflevering je zo heeft geïnspireerd! Ik heb zelf ook gekeken, als vegetariër vind ik het echt super dat dit aan het licht wordt gebracht. Tuurlijk, we wisten het al, maar door de manier waarop hij het brengt en de vergelijkingen die hij maakt, worden inderdaad je ogen geopend. Ik snap dat het lastig kan zijn met verschillende allergieën. Zelf ben ik namelijk allergisch voor noten en eet ik dus geen vlees. Vis eet ik overigens wel, dus dat scheelt alweer (is ook handiger als ik bij mensen ga eten). Er zijn wel heel veel lekkere recepten maar dat is echt een kwestie van wennen. Nu ken ik veel recepten uit mijn hoofd en gaat dat een stuk makkelijker en sneller. Vega worsten enzo moet ik trouwens niet veel van hebben, ik eet gewoon liever meer groente en bijvoorbeeld een eitje als ‘vleesvervanger.’ Ik denk dat je het jezelf vooral niet te moeilijk moet maken! Eet gewoon wat je normaal zou eten en probeer het vlees te vervangen door iets wat je lekker vindt, gezond is en wat jullie beide kunnen eten ondanks de allergieën. Dan ben je al een heel eind!
  Anna plaatste onlangs…MLBB #101 | OUTFITFOTO’S, ALLERGIETEST EN GESOLLICITEERD?!My Profile

  1. Dank je wel voor je leuke reactie en je lieve compliment! 😊 Ik ga gelijk ook een kijkje nemen op jouw blog! Leuk dat je zo je eigen ervaringen deelt! Vis vind ik heerlijk en is inderdaad een goede vervanger 🙂 Ik ga me de komende tijd in ieder geval flink oriënteren op lekkere receptjes. Van de week maakte ik een broodje vegetarische hamburger en die was best lekker! Maar dat was misschien ook wel omdat je op zo’n broodje dingen doet die je normaal ook op een hamburger doet, bijvoorbeeld tomaat, avocado, uitje, waardoor je het niet zo proeft. 🙂

 2. Ik vind Lubach ook altijd geweldig, hij weet zo’n beetje altijd de waarheid te melden op een grappige manier. Iets wat andere nieuws programma’s wel eens laten omdat het niet politiek correct is.
  Minder vlees eten proberen wij ook wel, toch zou ik niet zonder vlees kunnen, ik vind het te lekker.

  1. Wat je zegt herken ik helemaal. 🙂 Zijn opmerkingen zijn altijd super grappig maar ook heel sterk. Echt een goed programma! Goed bezig dat je ook bezig bent minder vlees te eten! 🙂

  1. Ah dank je wel voor je compliment 🙂 Goed bezig dat je geen vlees en vis meer wil kopen. Ik begrijp je helemaal, sushi is hemels 😍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge