5 Tips voor een succesvol assessment

adaisyaday_assessment

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan bestaat de kans dat je binnenkort een assessment moet maken! Een assessment is voor een bedrijf een manier om een beeld te krijgen van jouw capaciteiten, vaardigheden en karakteristieken. Maar wat houdt een assessment eigenlijk in, en waar moet je op letten? In dit artikel geef ik 5 tips waarmee jij je assessment gaat rocken!😎 Zit je er klaar voor?

Eerst even kort, wat is een assessment? Een assessment is een psychologisch onderzoek, waarmee de werkgever test of jij een geschikte kandidaat bent voor een functie. Een assessment bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een IQ-test, een persoonlijkheidstest, een interview en/of een praktijksimulatie. Best divers dus! Niet alle onderdelen hoeven aan bod te komen bij een assessment. Het assessment wat ik bijvoorbeeld heb gemaakt, bestond uit een IQ-test (een capaciteitentest) en een persoonlijkheidstest.

Met een assessment worden verschillende soorten skills getest. Zo kan een IQ-test worden gebruikt om ‘harde’ skills, zoals ruimtelijk inzicht te testen. Met een persoonlijkheidstest worden juist ‘zachte’ skills, zoals communicatieve vaardigheden, getest. Zo krijgt de werkgever een zo compleet mogelijk beeld van jou.

Naast dat een assessment de werkgever inzicht geeft in jouw capaciteiten en vaardigheden, heb je er zelf ook wat aan! Je krijgt na het assessment zelf ook je scores te zien. Ik vond het hartstikke interessant om te zien hoe ik op de harde & zachte skills had gescoord.

Maar goed, hoe pak je een assessment aan? Let’s go!

Voor het assessment

Tip 1: Begin op tijd 

Een veelgemaakte fout bij de voorbereiding voor een assessment is denken dat je dit ‘wel even doet’. Een assessment wordt vaak onderschat, wat achteraf natuurlijk hartstikke zonde is. Ook al is je assessment voor je gevoel nog ver weg, maak alvast een beginnetje! Als dan blijkt dat je voor een onderdeel meer tijd nodig hebt ter voorbereiding, komt je niet direct in tijdnood.

Tip 2: Do your homework

Allereerst is het dan natuurlijk van belang om je goed te verdiepen in het assessment. Uit welke onderdelen bestaat het assessment? Op welke competenties wordt er getest? Verdiep je in de bijgeleverde informatie over het assessment en verzamel informatie op het internet. Ook is het verstandig om bij vrienden en familie na te gaan of zij ervaring hebben met een assessment en hoe ze dit hebben ervaren.

Tip 3: Oefenen, oefenen, oefenen

Een assessment bestaat uit vragen en opdrachten die je waarschijnlijk niet alledaags krijgt. Ik moest bijvoorbeeld allerlei cijferreeksen maken. Oefenen is dan ook key! Ik heb veel gebruik gemaakt van het boek De kleine assessmentgids van Wim Bloemers. Dit is hét boek om je voor te bereiden op een assessment. Je vindt uitgebreide informatie over assessments, handige tips en oefenvragen. Daarnaast vind je op internet ook veel gratis testen. Ik heb alle oefenvragen in het boek gemaakt én vrijwel alle online testen die er te vinden zijn. Oefen ook met een stopwatch ernaast, want bij sommige onderdelen heb je maar een beperkte tijd beschikbaar.

Hoewel je voor sommige onderdelen, zoals een persoonlijkheidstest, niet echt kunt oefenen (het gaat om jouw persoonlijkheid, dus er is geen vraag goed of fout), is het wel aan te raden om hier ook voor te oefenen. Zo weet je een beetje hoe zo’n test in elkaar steekt.

Tijdens het assessment

Tip 4. Wees eerlijk!

Je weet inmiddels welke competenties het bedrijf belangrijk vindt. Dit is natuurlijk goed om te weten, maar laat dit niet je antwoorden beïnvloeden. Blijf altijd eerlijk! In een persoonlijkheidstest worden dezelfde vragen op verschillende manieren gesteld, waardoor inconsistente antwoorden aan het licht komen. Ook de interviewers zijn getraind om te herkennen wanneer iemand zich anders voordoet en een bepaalde eigenschap verzint of verdoezeld. Het is natuurlijk niet bevorderlijk voor je sollicitatie als blijkt dat jij je anders voordoet dan je werkelijk bent…

Tip 5. Blijf rustig 

Bij bepaalde onderdelen van een assessment, zoals een IQ-test, heb je maar een beperkte tijd om je antwoorden in te vullen. Zo’n klokje rechtsboven op je beeldscherm kan goed op je zenuwen werken! Probeer rustig de vraag te lezen en het antwoord te bedenken, voordat je op het klokje kijkt. Weet je het echt niet? Vul altijd een antwoord in. Een gok is beter dan geen antwoord.

Hopelijk ben je met deze tips helemaal voorbereid voor je assessment. Veel succes als je er binnenkort eentje gaat maken! Ik vond het behoorlijk pittig maar ook erg leerzaam. Veel liefs & een fijne zonnige dag!☀️

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge