Handige weetjes voor je citytrip naar Stockholm

adaisyaday_stockholmweetjes

Na Malaga was het vorige week alweer tijd om naar Stockholm te gaan! Omdat ik meestal naar zonnige bestemmingen op citytrip ga, was ik benieuwd hoe deze stad me zou bevallen. Ik kan je vertellen: Stockholm is een echte aanrader! Het is een ontzettende mooie stad met veel bezienswaardigheden, hippe eettentjes en vriendelijke mensen. Daarnaast hebben we onwijs gemazzeld met het weer, we hebben zelfs een kleurtje opgedaan. Volgende week zal ik de foto’s van de citytrip delen 🤗. Ga jij binnenkort naar Stockholm of ben je van plan om een reisje naar deze stad te boeken? In dit artikel deel ik een aantal handige weetjes over Stockholm. Lees je mee?

Stockholm bestaat uit 14 eilanden

Stockholm is gebouwd op allemaal eilandjes, 14 om precies te zijn! Dit betekent dat je bijna overal omringd bent door water, veel bruggen zal moeten oversteken (mét mooi uitzicht) en leuke haventjes tegenkomt. Het is erg leuk om van eiland naar eiland te lopen, mede omdat elk eilandje ook weer anders is!

Stockholm is een dure stad 

Dit zullen de meesten wel weten, maar Zweden, en dus ook Stockholm, is redelijk prijzig. In zowel Stockholm als in Malaga huurden we een AirBnB, en wát een prijsverschil! Houd er daarnaast rekening mee dat je in een weekend best wat geld kwijt bent aan eten en drinken. Voor een wijntje betaalden wij al gauw 8 à 9 euro. Een tip voor als je ook een AirBnB huurt: koop je ontbijtje in de supermarkt in plaats van ergens te gaan ontbijten. Ook het eten in de supermarkt is niet goedkoop, maar een stuk goedkoper dan iedere ochtend uit ontbijten gaan. Hiermee bespaarden we weer mee en wat gaat er boven een vers gebakken eitje op de zondag ochtend 😉.

Stockholm is een schone en hippe stad

Fijn vind ik dit! Stockholm is een goed georganiseerde stad, en er ligt weinig rommel. Daarnaast is het een hele hippe stad. De mensen zien er hip uit en er zijn zóveel toffe koffie- en eettentjes te vinden! Wij kregen van onze AirBnB host tips voor leuke eettentjes maar die restaurantjes waren het hele weekend al volgeboekt.. Toen zijn we zelf maar op zoek gegaan en na nog geen kwartiertje lopen waren we al verschillende leuke tentjes tegengekomen.

Stockholm is ontzettend groen

Wist je dat Stockholm ‘s werelds enige stad is met een nationaal park in de binnenstad? Dit nationaal park ligt op het schiereiland Djurgarden en is een echte aanrader. Heerlijk om door heen te wandelen! Daarnaast is het sowieso in Stockholm een groene bedoeling. Er zijn best veel parken waar je even lekker kunt uitrusten en, zoals wij gelukkig konden doen, van het zonnetje genieten.

adaisyaday_stockholmweetje2

In Zweden doen ze aan ‘fika’

Zweden houden twee keer per dag, een keer ‘s ochtends en een keer ‘s middags, Fika. Fika is een (koffie-)pauze waarbij de Zweden even goed gaan zitten met elkaar met koffie, thee of limonade, en wat lekkers. Tijdens fika worden er allemaal lekkernijen op tafel gezet en neemt men echt even de tijd om bij te komen. Klinkt goed, toch?! Ook wij hebben aan fika gedaan, met een kopje koffie en een lekker kaneelbroodje. Jumjum!

Er zijn veel manieren om door en naar de stad te reizen

Aan vervoersmiddelen geen gebrek in Stockholm. Stockholm heeft veel verschillende vervoersmiddelen om van en naar de stad te reizen. Zo hebben ze een metro (aangegeven met een T), hebben ze een trein (de Arlanda Express naar het vliegveld bijvoorbeeld), kun je met de bus en hebben ze ferry’s om je naar andere eilanden te brengen. Zo zijn we met een bootje langs allerlei eilanden gevaren. Een hele leuke manier om op plekken te komen waar je zelf niet zo snel naar toe zou gaan.

Het centrum van Stockholm is overigens ook goed beloopbaar, dus binnen de stad heb je een metro of bus niet per se nodig. Wij zaten een beetje buiten het centrum maar hebben alles vrijwel gelopen.

Stockholm heeft een eigen pretpark

Op het schiereiland Djurgarden bevindt zich het pretpark Tivoli Gröna Lund. Een redelijk groot pretpark met veel spannende attracties. Ik heb zelf een beetje last van hoogtevrees en dit pretpark trok mij dan ook niet echt… haha. Maar voor de sensatiezoekers is dit pretpark een must! Voor ongeveer 12 euro kom je binnen, je moet daar nog wel per attractie apart betalen.

Het is een aardig lang verhaal geworden! Ik ben in die drie dagen zeker fan geworden van Stockholm en wil graag meer zien van Zweden. Ik wilde deze dingen op een rijtje zetten om alvast een eerste indruk te geven mocht je deze stad gaan bezoeken. Hopelijk komen deze weetjes dan van pas☺️.

Waar gaat jouw volgende citytrip (of vakantie) naar toe? Ben je wel eens in Stockholm geweest? Geniet van je zaterdag & veel liefs!

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge