Hoe we ons zelfvertrouwen koppelen aan de mening van anderen

 

adaisyaday_zelfvertrouwen

Kort geleden kwam ik op internet een artikel tegen dat meteen mijn aandacht trok. De titel luidde ‘We don’t need more likes, we need self-esteem’. Hier wilde ik meer over lezen.

Het artikel beschrijft dat veel mensen verslaafd zijn aan het plaatsen van content op sociale media en dan met name aan de likes en reacties die volgen op deze berichten. Op zich prima en logisch, want wie vindt het nu niet leuk om complimenten te ontvangen? Mij doet het ook goed als ik een leuke reactie op mijn foto ontvang! 🙋 Maar, als de reacties een keer uitblijven, bekruipt ons het gevoel dat niet onze foto of artikel heeft ‘gefaald’ (als je dat al zo kunt noemen natuurlijk…dit vind ik al sterk overdreven, maar je snapt denk ik wat ik bedoel) maar wij, als persoon. We koppelen de waardering van (vaak onbekende) anderen direct aan onze eigenwaarde.

Lifehack oppert dan ook om niet de waardering van anderen te verhogen, door bijvoorbeeld meer posts of nog mooiere foto’s te plaatsen, maar om aan ons zelfvertrouwen te werken. Meer zelfvertrouwen, dat klinkt goed! Maar is dat nu zo makkelijk? Ik denk dat iedereen wel wil barsten van het zelfvertrouwen.

Maar hoe kun je meer zelfvertrouwen krijgen?

Er zijn verschillende tips en tricks die je kunnen helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen, maar je zult het uiteindelijk wel zelf moeten doen. Er is niet één oplossing waardoor je plots barst van het zelfvertrouwen.

  • Verwacht geen perfectie. Te hoge verwachtingen van jezelf leiden er toe dat je bijna altijd teleurgesteld gaat worden, omdat ook jij fouten maakt en niet perfect bent. Niemand is dat. Dit punt is voor mij een grote note-to-self. Ik probeer wat liever voor mezelf te zijn en minder van mezelf te verwachten. Ik merk dat dit me wel meer tevreden maakt over mezelf.
  • Doe iets goeds voor iemand anders. Als je anderen helpt, zul je je hier zelf ook heel goed bij voelen. Althans, dat heb ik wel. Een leuke verrassing voor iemand of een lief berichtje, het is leuk om een glimlach op iemand zijn gezicht te toveren! Vaak kost het een kleine moeite en je bezorgt jezelf en de ander een fijne dag. 🎉
  • Doe wat je echt leuk vind! Ik merk dat als ik dingen doe waar ik echt van geniet, mijn zelfvertrouwen een boost krijgt. Wat je precies moet doen, is voor iedereen anders natuurlijk. Meestal doet een rondje hardlopen of een boksles me echt goed als ik me even niet zo fijn voel. Ik ben op zo’n moment meer geneigd om te gaan Netflixen, maar sporten werkt voor mij meestal juist beter.

Hoe denk ik hier zelf over?

Het is helemaal menselijk om blij te worden van positieve reacties en likes op je foto of artikel. Het punt is dat je eigenwaarde er niet vanaf moet hangen. Ik merk soms dat ik mijn eigenwaarde te veel laat afhangen van wat anderen van mijn idee, foto of mening vinden. Dan denk ik: oh zij vind mijn idee niet goed, dan zal ze mij ook wel niet goed vinden. Op dat punt vind ik dat Lifehack helemaal gelijk heeft. Het is zo belangrijk dat je van jezelf weet dat je goed genoeg bent. Jij bent goed en interessant zoals je bent, of je nu nul, een of duizend likes krijgt! 💕

Hoe kijk jij hier tegenaan? Let me know wat jij hier van vindt! Ik vind het heel leuk om hier met anderen over na te denken. 

Je kunt het artikel van Lifehack.org hier lezen.

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments on “Hoe we ons zelfvertrouwen koppelen aan de mening van anderen

  1. Ik had vroeger een nogal laag zelfvertrouwen, maar een vriendje krijgen helpt daar wel bij. 😉

    De tips zijn wel nuttig. Op zich zijn ze meestal vanzelfsprekend, maar als je er af en toe even bij stil staat helpen ze wel!

    1. Hi, bedankt voor je berichtje! Wat fijn dat je daardoor meer zelfvertrouwen hebt gekregen 😊! Yes, het zijn vaak kleine dingen die je snel vergeet, maar die- voor mij in ieder geval- wel een verschil kunnen maken. ☺️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge